9 d’Octubre a València

Celebració de la Festivitat del Nou d’Octubre de 2017


La festivitat del Nou d’Octubre commemora la conquesta de València, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del rei Jaume I. A partir de 1338, data del primer centenari de la conquesta, es va instituir la festa commemorativa i des d’aleshores, especialment des del segle XVII, s’ha celebrat quasi interrompudament, sempre mantenint com a rerefons el fet de celebrar la data simbòlica de creació del Regne de València i l’exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians.

En la vespra de la celebració, el dia 8, la Reial Senyera s’exhibix al públic al Saló de Cristall de l’ajuntament de València durant tot el dia, a la vesprada hi ha una mostra de balls tradicionals i una dansà popular a la plaça de l’Ajuntament, i a la nit té lloc un festival de focs artificials al Jardí del Túria.

19.00 h A la plaça de l’Ajuntament, Mostra de Balls, Música i Cançons Valencianes, amb l’actuació del Grup de Danses de Quart de Poblet, l’Associació Cultural El Ramell de Castelló i el Grup de Danses de Montcada. En acabar, dansà popular, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.

L’endemà, el dia 9, a les 12 hores del migdia, té lloc la solemne baixada de la Reial Senyera des del balcó de l’ajuntament. Tot seguit es fa una processó cívica, en la qual els valencians acompanyen la Reial Senyera en un recorregut que té al Parterre un moment culminant amb l’ofrena floral de les institucions a l’estàtua eqüestre del rei Jaume I. Després, el seguici es reprén i continua fins a la plaça de l’Ajuntament, on la Reial Senyera és hissada perquè torne a l’Arxiu Històric Municipal, on es guarda durant tot l’any. L’acte es tanca amb la disparada d’una mascletà.

Ajuntament de València (01/10/2017) 

Los comentarios están cerrados.