Són vàries les activitats realitzades per la nostra associació al llarg dels anys. Entre elles, destaquem el treball de camp, el contacte directe amb persones que han viscut o han conegut durant la seua vida alguna manifestació de la cultura popular, sobretot de música, ball i indumentària.

Respecte a aquestes qüestions, organitzem tallers, conferències i bureos, per difondre les informacions i els aprenentatges que hem anat adquirint amb el temps, sobre les nostres tradicions.

Taller de ball tradicional

El taller té un objectiu fonamental i és donar a conèixer, de forma general, el ball tradicional valencià.

Dins dels diferents estils de ball, ens centrem en el “ball solt”, concretament en seguidilles, jota i fandango, gèneres que s’interpretaven de manera espontània en les reunions socials o bureos. Al taller s’ensenyen passades de ball, de diferents zones de la comarca de Castelló, amb la seua música corresponent.

El taller compta amb una part introductòria, de caràcter teòric i explicatiu, seguida d’una gran part pràctica.

Conferència de música tradicional

La música tradicional és una de les vessants del folklore valencià que ha perdurat fins als nostres dies en molts dels pobles de les comarques de Castelló.

Els diferents instruments que s’utilitzaven tradicionalment, la manera de tocar-los i els gèneres que s’interpretaven, són explicats des d’un punt de vista didàctic i acompanyat de documents audiovisuals.

A més a més, al llarg de l’explicació, es van executant en viu els diferents instruments esmentats per al coneixement i gaudiment dels allí presents.

act_taller
2013-08-05-xerrada-i-bureo-rossel-015

Bureo

Bureo és sinònim d’entreteniment i diversió. Es tracta de tocar, cantar i ballar de manera espontània.

Antigament, esdevenia una festivitat que trencava la monotonia habitual, a la qual acudien amics, familiars i veïns. A voltes, eren el punt i final després d’un període de treball col·lectiu el qual havia congregat a molta gent: la sega, la batuda, la matanza del porc…

El repertori dels bureos el formen, sobretot, tres gèneres: les seguidillos, la jota i el fandango. Aquesta pràctica es pot contractar també per finalitzar un taller de ball o una conferència de música, ja que il·lustra a la perfecció tot el que en aquestes activitats s’ha pogut aprendre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA